Moeder Suriname
Mama Sranan
Tessa Leuwsha
Duur 71 minuten
Moeder Suriname is een film over geworteld en ontworteld zijn. In de film vertelt Fansi haar verhaal, dat zich afspeelt tegen de achtergrond van suriname’s ontwikkeling naar een onafhankelijke staat, over unieke beelden uit verschillende archieven. Het is het levensverhaal van een Afro-Surinaamse wasvrouw, die vecht om haar kinderen een beter leven te geven.
“Moeder Suriname is niet alleen een biografie, maar ook een portret van een kolonie op weg naar onafhankelijkheid” ★★★★☆
– Pauline Kleijer voor De Volkskrant
“Het is een adembenemende reis geworden door de geschiedenis van Suriname.”
– Guus Schulting voor De Filmkrant
“Tessa Leuwsha maakt Surinaamse geschiedenis invoelbaar”
– David Hielkema voor Het Parool
De film vertelt het levensverhaal van Fansi, vanaf het moment dat zij door haar moeder wordt weggegeven en opgroeit als kweekje, eerder huisslaafje, in een leeglopend dorp tussen de voormalige plantages in het westen van Suriname. Fansi voelt zich in het grote gezin de buitenstaander. Ze krijgt al jong kinderen, maar hun vader verlaat haar wanneer hij op zoek naar werk uit het dorp wegtrekt. Eenzaam en verlaten besluit ze naar Paramaribo te verhuizen om daar haar geluk te zoeken en een toekomst voor haar en haar kinderen op te bouwen. Ze belandt op een van de drukke achtererven, waar zij zichzelf in de koloniale stad staande houdt. Als alleenstaande moeder doet Fansi er alles aan om haar negen kinderen een beter leven te bieden, zelfs als dit betekent dat ze haar zonen en dochters vraagt haar achter te laten, wanneer die voor betere kansen naar Nederland vertrekken. Alleen haar oudste zoon besluit om te blijven. Als ze oud is, kiest Fansi ervoor ook naar Nederland te gaan. In een bejaardentehuis, enkele jaren voor haar dood, vindt ze uiteindelijk rust en acceptatie van haar levenslot. Fansi’s leven voltrekt zich tegen de achtergrond van Suriname, een land dat zich ontworstelt uit slavernij en kiest voor zelfstandigheid.