Co-producing broadcaster
NTR

Running time
91 min

Genre
Feature Documentary

Country of Production
The Netherlands

Director & screenplay
Willem Baptist

Camera
Gregor Meerman NSC

Location Sound
David Spaans

Editor
Albert Markus Jr.

Music
Marc Lizier

Sound design
Ranko Paukovic / Albert Markus Jr.

Re-recording mixer
Ranko Paukovic

Visual effects
Barend Onneweer

Producer
Pieter van Huijstee

Line producers
Lotte Gerding, Zoë de Wilde Production

Editors NTR
Oscar van der Kroon, Marloes Blokker

Dutch Distributor
Cinema Delicatessen

Funding
Dutch Cultural Media Fund,
the Netherlands Film Fund,
the Netherlands Film Production
Incentive CoBO Fund

Instant Dreams

EEN FILM VAN WILLEM BAPTIST
www.instantdreamsmovie.com

‘The magic of the photo that develops before your eyes’
– Trouw, ★★★★

“Baptist made such a film as a hallucinatory trip: A beautiful tribute to that enchanting medium.”
– de Volkskrant, ★★★★

“Baptist links the chemical reaction that makes the polaroids come alive very nicely to the chemical satisfaction that these photos bring to our brains.” – Het Parool, ★★★★

 

INSTANT DREAMS is een filmische reis door tijd en ruimte. Een poëtisch verhandeling over Polaroids, het effect van toekomstvoorspellingen en het belang van dromen die de grens tussen herinnering en verbeelding vertroebelen.

INSTANT DREAMS vertelt het verhaal van mensen die ongeduldig wachten op de terugkeer van de klassieke, vertrouwde Polaroidfoto en van wetenschappers die proberen het geheim van de mysterieuze chemische formule te ontrafelen. Ieder probeert op zijn manier de ‘direct-klaar droom’ in leven te houden.

De karakters die we onderweg ontmoeten…

Stefanie Schneider – de onafhankelijke en succesvolle Duitse kunstenares woont in een Polaroidwereld in de Californische woestijn. Haar Polaroids zijn haar droomvisioenen. Terwijl haar voorraad, haar levensbloed, snel slinkt,  zijn we getuigen van een van haar laatste fotosessies. 

New York Magazine-redacteur  Christopher Bonanos, die een boek schreef over de geschiedenis van Polaroid, probeert de relatie met zijn zoontje nieuw leven in te blazen.

Stephen Herchen, een gepensioneerde chemicus die samenwerkte met de uitvinder van Polaroid, verliet zijn familie in de VS om zijn levenswerk af te ronden. In zijn laboratorium in Duitsland en in een fabriek in Nederland probeert hij de formule te ontrafelen. 's Nachts piekert hij over “de scheikundig meest complexe uitvinding ooit  van de mens – iets wat verdacht veel lijkt op een levend organisme.”

In Tokio begint een meisje het ondertussen net te ontdekken...

Hun levens zijn op bijzondere wijze met elkaar verbonden. Allemaal willen ze het medium in leven houden. In elk karakter ontdekken we spanning, raadsels, eigenzinnigheid en humor. We beleven ontroerende momenten en vervreemdende situaties. En uiteindelijk beginnen we ook zelf de magie Polaroid te begrijpen.

Net zoals Polaroids zijn wij chemische wezens vol onvoorspelbare scheikundige reacties. De emoties die wij in de beelden leggen zijn als spiegels van onze eigen verbeelding of een verdichting van vage herinneringen. Uiteindelijk is de Polaroidfoto in INSTANT DREAMS een metafoor en reflectie  van onze behoefte en verlangen om de werkelijkheid te vangen.