WINNAAR VPRO-IDFA Audience Award

 

Genre 
Documentary 

Land of origin 
Netherlands 

Director 
Alex de Ronde 

Editor 
Chris van Oers 

Producer
Pieter van Huijstee 
Line Production 
Zoe de Wilde, Lotte Gerding, Natasja Möhrs 

Camera 
Deen van der Zaken, Remco Bikkers, Alex de Ronde, Pieter Colombijn 
Sound 
Charles Kerstens,, Alex de Ronde, Bon Aronds 
Sound Design
 
Mark Glynne 
Commissioning editor 
Jelle Peter de Ruiter (KRO - NCRV)
Première
 
International Documentary Film festival Amsterdam 
November 16, 2017

 

 

Doof Kind

EEN FILM VAN ALEX DE RONDE
www.deafchild-film.com
 

Doof Kind is een coming of age film van Alex de Ronde waarin hij het leven van zijn zoon, een charismatische jongeman die doof is, vastlegt. De film volgt Tobias van de wieg tot op heden door archiefmateriaal en andere persoonlijke beelden.

Zijn doofheid is een heftige handicap – waar menigeen voor terugdeinst – maar het opmerkelijke is dat die handicap van het ene op het andere moment kan verdwijnen, als de omstandigheden er maar naar zijn. Doofheid kan zomaar veranderen in een rijke cultuur, waarmee niks aan de hand lijkt. ‘’Als iedereen doof is, dan zingen we toch gewoon in gebarentaal,’’ stond ooit op een poster van Loesje.

Doof Kind ( Deaf Child) volgt Tobias op het snijvlak van verleden en toekomst. In het heden is een bezoek aan de tandarts communicatief gezien nogal moeizaam, maar zijn verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan. De film laat zien hoe een handicap in cultuur kan veranderen en andersom.

Tobias weet die twee werelden wel slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. Zijn lust voor het leven is aanstekelijk en hij heeft geen medelijden met zichzelf en verwacht het ook van niemand.

De benadering van de regisseur is ook tweevoudig; als een begrijpende waarnemer en als een kritische liefdevolle vader. Hij vraagt Tobias over zijn leven; over het verleden, wat hij zich herinnert van zijn overleden moeder, over het heden en de rol die hij en zijn broer Joachim in zijn leven spelen.

Doof Kind gaat over een familie die ook in tegenspoed een diep respect voor elkaar behoudt en zorg voor elkaars welzijn. De drie mannen hebben een band die ontroerd.

Als vader onderzoekt Alex zijn keuzes bij het opvoeden van een doof kind. Waren het de juiste en Is zijn wereld niet te beperkt? Had hij cochleaire implantaten moeten proberen waarmee Tobias gedeeltelijk gehoor zou hebben? Heeft hij Joachim teveel beladen met de handicap van zijn broer? En was hij uiteindelijk een goede vader? De film maakt duidelijk dat Tobias een levendige, charmante jonge man is die weigert zijn handicap als een belemmering te zien. Hij omarmt zijn toekomst, cultuur en taal van zijn doofheid. Het lijkt erop dat hij zijn keuze heeft gemaakt.

 

“Uiteindelijk”, zo stelt Alex de Ronde,  "is het een film over liefde".