Taal
Nederlands

Genre
Documentaire

Lengte
83 minuten
 
Regie
Martijn Nijboer
 
Idee & nterviews
Patrick Lodiers
 
Scenario
Hans Dortmans, Pieter van Huystee, Martijn Nijboer
  
Camera
Gregor Meerman
 
Geluid
Tim van Peppen
 
Montage
Patrick Janssens

Uitvoerend producent
Annemiek van der Hell

Producent
Pieter van Huystee

Eindredactie BNN
Sjoerd van den Broek 

CoBO
Jeanine Hage

Theater uitbreng
Public Film
 
Home Entertainment uitbreng
Living Colour Entertainment
 
Festivals
Simone Merkus / Pieter van Huystee Film, simone@pvhfilm.nl

Publiciteit
Thijs Verheij / BNN, thiijs@bnn.nl
Curien Kroon / Pieter van Huystee Film, curien@pvhfilm.nl
        
DOE MAAR

vanaf 10 oktober zal Doe Maar: Dit Is Alles te zien zijn in filmtheaters door het hele land! Onder andere bij een groot aantal Pathé theaters. Klik op de naam van de bioscoop voor exacte vertoningsdata en tijden: 

Amsterdam

Het Ketelhuis                         020-6840090

Amsterdam

Filmtheater Kriterion            020-6231708

Amsterdam

De Melkweg                          020-5318181

Amersfoort

Grand Theater                      033-4618900

Apeldoorn

Filmtheater Gigant               055-5216346

Ede

CineMec                                0900-3210321

Gent (B)

Filmfestival Gent                 (+)32-92428060

Hilversum

Filmtheater Hilversum         035-6235466

Hoogeveen

Luxor                                       052-8234000

Leeuwarden

Noordelijk Film Festival       058-2050300

Nijmegen

Lux                                           0900-5894636

Oostburg

Ledeltheater                           0117-452735

Oss

De Groene Engel                  0412-405504

Utrecht

Louis Hartlooper Complex  030-2320450

Veenendaal

Filmhuis Veenendaal           06-53883412

Zwolle

Filmtheater Fraterhuis

 

 

De documentaire DOE MAAR: DIT IS ALLES, van regisseur Martijn Nijboer en Patrick Lodiers, gaat dit najaar in première tijdens het 33e Nederlands Film Festival. Aangevuurd door interviewer Patrick Lodiers vertellen Ernst, Henny en Jan alles wat je over Doe Maar zou willen weten. O.a. hun muziek, de beginjaren, de onderlinge verhoudingen, de hysterie en het afscheid komen aan bod. Op zaterdag 28 september vindt de première van dit unieke tijdsdocument plaats in de Stadsschouwburg te Utrecht. Gelijktijdig met de première in de Stadsschouwburg kan het publiek de film als eerste zien in Pathé Rembrandt.

Na achtentwintig jaar geven de leden van Doe Maar eindelijk toestemming om een documentaire te maken over de roemruchte geschiedenis van een hun razend populaire popband. Omlijst door een schat aan archiefbeelden en uiteraard veel muziek vertellen Ernst Jansz, Henny Vrienten en Jan Hendriks alles wat je over Doe Maar zou willen weten. De documentaire wordt verteld vanuit het perspectief van de band ten tijde van hun allerlaatste tour door Nederland. Een film over een band én een tijdperk. Een groep die zijn stempel drukte op een hele generatie.

Regisseur Martijn Nijboer regisseerde eerder 'JE ZAL HET MAAR HEBBEN' (genomineerd voor het Gouden Beeld 2003), 'OVER MIJN LIJK' en de documentaire reeks 'PATRICK IN DE BIJLMER' met Patrick Lodiers. De film bevat archiefmateriaal en nooit eerder vertoond fotomateriaal van onder andere fotografen Jan Bogaerts en Bert Nienhuis.

DOE MAAR: DIT IS ALLES is geproduceerd door Pieter van Huystee Film in opdracht van BNN.

Het 33e Nederlands Film Festival vindt plaats van 25 september tot en met 4 oktober in Utrecht. Bekijk het hele programma en bestel kaarten vanaf 28 augustus op www.filmfestival.nl #nff2013

 bekijk hier alvast een fragment!

  


PRESS:

BEKIJK HIER DE PERSMAP

DOE MAAR_BNN 31-01-2013
DOE MAAR_RADIO.NL 31-01-2013

Patrick Lodiers bij Pauw & Witteman op 26 september 2013 (item na 32 minuten)

Rene Mioch over DOE MAAR: DIT IS ALLES bij WNL op 26 sept 2013 (deel 2, na 8 minuten)

 

Wat zelfs zij nog niet van elkaar wisten

Patrick Lodiers moest praten als Brugman. Eerst tijdens een interview met Henny Vrienten in het BNN-radioprogramma ‘De overnachting’. Nog maar eens tijdens de Symphonica in Rosso-concerten. Toen Doe Maar naar eigen zeggen voor de allerlaatste keer on stage ging tijdens de ‘Glad ijs’-toer begon de tijd te dringen. Wilde Doe Maar dan echt geen tipje van de sluier oplichten, niet genietend terugkijken op het succes van ’s Neerlands eerste reggaeband? En zo gingen Henny, Ernst en Jan schoorvoetend akkoord met een documentaire, over alles wat er in die woelige periode voor en achter de schermen gebeurde. Met hun verhalen verrasten ze zelfs elkaar.

Lodiers, wiens directe manier van interviewen we kennen van tv-programma’s als ‘Je zal het maar hebben’, ‘Over m’n lijk’ en ‘Patrick in Uruzgan’ wordt voor deze nieuwe uitdaging weer bijgestaan door Martijn Nijboer. De boodschap is duidelijk: alle opnamen moeten worden geschoten tijdens de ‘Glad ijs’-tour. Gelukkig leidt een rondje navragen bij omroepen en platenmaatschappijen tot zoveel onvertoond beeldmateriaal dat het nog moeilijk kiezen wordt. Het wordt een ware trip down memory lane, waar Henny in eerste instantie nog helemaal geen deel van uitmaakt. Een serie kiekjes, voorafgaand aan het Festival of Fools waar Doe Maar voor de grap in 1977 optrad, spreekt boekdelen. Het jeugdig enthousiasme spat ervan af, en klinkt door in de toen nog erg zonnige teksten met dito melodietjes van Ernst Jansz, Carel Copier en Piet Dekker.

In eerste instantie doet de band het best leuk, al gaan de teksten niet veel verder dan ‘Moeder, wat maak je een herrie, zit je soms weer aan de sherry?’ Het is dan ook niet vreemd dat Johnny Hoes van platenlabel Telstar Doe Maar in eerste instantie onder de carnavalskrakers schaarde. Veel verwonderlijker is het dat de band Telstar in een later stadium niet heeft verruild voor een label dat hen wél voor vol aanzag. DOE MAAR: DIT IS ALLES verbeeldt dit proces van volwassenwording. Niet alleen van een stel onervaren muzikanten, maar tevens van de booming business die de popmuziek in Nederland ineens was. Op pijnlijke wijze wordt duidelijk dat het niet de artiesten waren die daar baat bij hadden.

De totaal niet-zakelijke aanpak van het eerste Doe Maar-kwartet leidt tot de nodige hilariteit, wanneer ze de wereldreis beschrijven die er aan een optreden voorafging. Maar met de komst van Henny Vrienten veranderde er een hoop. Erg vermakelijk zijn de normen en waarden die de bandleden erop na houden als het om drugs gaat: ‘Als je snuift wil je vooruit, als je blowt wil je achteruit’, aldus Ernst. De combinatie daarvan was muzikaal gezien niet altijd even productief en leidde zelfs tot botsingen, zoals blijkt uit het gedwongen vertrek van Carel Copier en zijn opvolger, René van Collum. Dat dit hen niet in de koude kleren is gaan zitten, voelen we ook.

Afgezien van de ons bekende feiten – gillende, piepjonge fans, groen-roze merchandising zover het oog strekt – wordt in DOE MAAR: DIT IS ALLES een authentiek beeld geschetst van wat er zich in de opnamestudio, het gezamenlijke huurhuis en na Pinkpop afspeelde. De tegendraadsheid waar ieder meisje zo graag even tegenaan wilde schurken, al begreep ze destijds niet wat die voor de band zelf inhield. En het alles overweldigende gevoel waardoor de bandleden worden overmand wanneer ze beseffen dat ze uit hun succes gegroeid zijn. Zo persoonlijk verteld dat je, eenmaal thuis, met terugwerkende kracht baalt van het feit dat DIT nu echt ALLES IS. 

 

 

POSTER: