Frederique de Jong

docTALK durft te onderbreken

DocTALK is een wekelijks programma dat een platform biedt aan documentaire makers en hun film. Het programma geeft aan een nieuw publiek inzicht in bestaande documentaires, door in te gaan op de inhoud en de realisatie van de films. DocTALK wordt gepresenteerd door Frederique de Jong, bekend van BNR Nieuwsradio.

Het programma begint met een inleiding van de gasten en de film. Tijdens de onderbrekingen en na de vertoning wordt er een diepgaand gesprek met de regisseur en de betrokkene gevoerd over de film. Hierbij zullen voornamelijk de persoonlijke verhalen en belevingen van de regisseur en betrokkene naar voor komen.

DocTALK is een initiatief van Pieter van Huystee Film & TV en wordt uitgezonden op de zender Het Gesprek. De uitzendingen zijn driemaandelijks op dinsdagavond en worden herhaald op zondagavond. De eerste reeks liep in het najaar van 2009. In deze eerste reeks werden onder andere de volgende films vertoond:
'Crazy' met regisseur Heddy Honigmann
'pilgrIMAGE' met regisseur Peter Wintonick (IDFA Special)
'God is my DJ' met regisseur Carin Goeijers en hoofdpersoon Duncan Stutterheim
'In Loving Memory' met regisseur Peter Delpeut
'De Gevangenen van Buñuel' met regisseur Ramon Gieling en cameraman Goert Giltay
'Engelen des Doods' met regisseur Leo de Boer

Kijk ook op www.hetgesprek.nl/doctalk

ZONDAG 28 MAART
Haagse Sjonnie met regisseur Joost van der Valk

Haagse Sjonnie gaat over de rasechte Hagenees. Blank, autochtoon en met een onvervalst Haags accent. Vrije jongen, trouwe supporter van ADO Den Haag en met 'schijt aan alles'. Hoofdpersoon Sjonnie is het Haagse typetje, in levende lijve.

haagse sjonnie
De documentaire geeft inzicht in het denken en voelen van een rasechte Haagse familie en in Sjonnies wens om voorgoed af te rekenen met het verleden. Filmmaker Joost van der Valk: "Als kijker krijg je sympathie voor Sjonnie en ga je met je eigen grenzen schuiven. Hij zet je aan het denken over je persoonlijke normen en waarden. Uiteindelijk leer je daardoor niet alleen mensen als Sjonnie, maar ook jezelf beter kennen." De filmmaker en zijn personage, twee Hagenezen maar met een verschillende achtergrond. Hoe heeft de filmmaker deze afstand kunnen overbruggen en wat denkt hij zoveel jaren later over de film? In de eerste aflevering van het nieuwe docTALK-seizoen praat Frederique de Jong met regisseur Joost van der Valk over de film en hoe die tot stand is gekomen.


ZONDAG 4 APRIL
Siki met regisseur Niek Koppen

Deze documentaire van Niek Koppen vertelt het verhaal van M'BARICK (LOUIS) FALL, de Senegalese jongen die als BATTLING SIKI wereldgeschiedenis maakte in het interbellum. Het lot (ont)voerde hem van Afrika naar Europa en vandaar naar Amerika. In Europa werd hij in 1922 de eerste zwarte wereldkampioen halfzwaargewicht boksen in een geruchtmakende match tegen het Franse idool Georges Carpentier. Nauwelijks drie jaar later, in 1925, vond hij in de Verenigde Staten z'n tragische einde. Een korte, maar opmerkelijke carrière.

Siki

Siki was de eerste film van Niek Koppen, die naast regisseur en producent momenteel ook het hoofd documentaire geworden is van het Nederlandse filmfonds. Waar kwam het idee vandaan en hoe ging hij te werk om dit levendige portret van Siki te schetsen, een man die al ruim 70 jaar overleden was. Al deze vragen worden beantwoord in de tweede aflevering van Doctalk, waar Niek Koppen in gesprek gaat met Frederique de Jong.


ZONDAG 11 APRIL
The Brooklyn Connection met regisseur Klaartje Quirijns

The Brooklyn Connection, een film van Klaartje Quirijns, vertelt het verhaal van een man die eigenhandig zijn guerilla leger uitbouwt. Florin Krasniqi, een succesvol 40-jaar oude immigrant uit Kosovo leeft momenteel met zijn familie in Brooklyn. Eerder hielp hij het Kosovo Vrijheids Leger oprichten op het einde van de jaren 1990. Dat deed hij door 30 miljoen dollar in te zamelen en daarmee gespecialiseerde wapens aan te kopen - wapens die toen legaal waren aangekocht - in de Verenigde Staten. Hij transporteerde de wapens naar Albania, terwijl alles legaal bleef en hij geen enkele overtreding begin. Van daaruit smokkelde Krasniqi en zijn bende de wapens op ezels door de bergen naar Kosovo.

Brooklyn Connection

In de derde docTALK aflevering praat Frederique de Jong met de regisseuse Klaartje Quirijns. Hoe kwam ze op het spoor van dit uitzonderlijke verhaal, en hoe is de film tot stand gekomen? Hoe ver liet de hoofdpersoon, Florin Krasniqi, de filmmaakster in zijn leven toe en hoeveel van het vertelde verhaal bevat de waarheid?

In deze aflevering van docTALK praat Klaartje Quirijns, die nadien ook nog het succesvolle Dictator Hunter realiseerde, openhartig over haar manier van werken.
ZONDAG 18 APRIL
De Winnaars met regisseur Paul Cohen

De Winnaars - 1996 - 85 min. / Winnaar 1ste prijs Lange Documentaire, Nyon
Publieksprijs Nyon - Noordzuid Trofee, Gent - nominatie Gouden Kalf


Winnaars

Een van de meest prestigieuze concoursen voor klassieke muziek is het Koningin Elizabeth Concours in Brussel. Voor de jonge violist of pianist die daar wint, ligt een succesvolle carriere binnen handbereik. Lijkt het... Want wat gebeurt er met deze supertalenten die 'de grote belofte' niet kunnen waarmaken? Zoals het vioolgenie Philipp Hirshhorn (winnaar in 1967): hij was te perfectionistisch en niet opgewassen tegen de carrieredruk. Zijn vroegere vriend Gidon Kremer, die op het concours 'slechts' de derde prijs won, heeft het wel helemaal gemaakt. Deze film gaat over het verschil tussen talent en succes.

met:
Philipp Hirschhorn;
Berl Senofsky;
Yevgeny Moguilevsky;
Mikhail Bezverkhny;
Mischa Maisky en Gidon Kremer

regie - Paul Cohen
research & interviews - David van Tijn
producent - VPRO televisie
camera - Paul Cohen
geluid - Hugo Helmond, Menno Euwe
montage - Jan Overweg
produktie - Nellie Kamer
ZONDAG 25 APRIL
Adios Nonino met regisseur Jacqueline van Vugt


Adios Nonino

Vanaf het begin van de Argentijnse militaire dictatuur zijn er jongens en meisjes tijdens de junta van Jorge Videla (1976-1983) weggenomen van hun ouders, soms meteen na de geboorte, en ter adoptie aangeboden of verkocht aan kinderloze echtparen. Deze film volgt de zoektocht van de geadopteerde Victoria naar haar echte ouders, slachtoffers van de dictatuur, en de moeilijkheden die zij daarbij ondervind in haar familiekring en met de autoriteiten.

Jacqueline: "Ik volgde Spaanse les en mijn docente was een Argentijnse die in een kamp had gezeten. Haar ervaringen grepen mij aan. Toen stuitte ik op Victoria's verhaal." Wat is Jacqueline het meest bijgebleven tijdens het draaien? "Mij is vooral opgevallen de moeite die veel geadopteerde kinderen hebben om met het verleden om te gaan. Aan de ene kant heb je hen die de confrontatie aangaan en meer willen weten, aan de andere kant zijn er veel die compleet apolitiek zijn geworden doordat ze in een beschermde omgeving zijn opgegroeid en niets te maken willen hebben met hun echte achtergrond."ZONDAG 2 MEI
Ik wil nooit beroemd worden met regisseur Mercedes Stalenhoef


De documentaire Ik Wil Nooit Beroemd Worden is een helder en feitelijk verslag van een aantal maanden uit het leven van voormalig cellist Tobias Prenen, jaren nadat hij is ontwaakt uit zijn coma. Als hij ontwaakt blijkt hij ernstig hersenletsel te hebben. Hij woont jaren in een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap, maar verhuist naar een tehuis met een afdeling voor patiënten met Niet Aangeboren Hersenletsel.

Ik wil nooit beroemd worden

Met archiefbeelden van optredens, foto's en herinneringen van zijn familie en een goede vriend ontstaat er een beeld van het leven van de vroegere Tobias. Dit beeld wordt verweven met Tobias nu, die in zijn omgeving de enige is die van Bach houdt. Zijn familie en beste vriend worstelen met de vraag: "Wat is bepalend voor een zinvol bestaan?"

Deze keer is regisseur Mercedes Stalenhoef te gast. Mercedes leerde Tobias kennen toen ze nog bij de Prinsenstichting werkte, een instelling voor mensen met een verstandelijk beperking in Amsterdam. Over het moeilijke contact met Tobias en het realiseren van de film praat ze in deze aflevering van DocTALK. Mercedes Stalenhoef realiseerde onlangs ook 'Carmen meets Borat', een film die enorm populair was op internationale filmfestivals en ook de Nederlandse inzending was voor de oscars in 2009.

ZONDAG 9 MEI
Sprekend Nederland met regisseur John Appel


Voor Sprekend Nederland (2003) filmde John Appel gedurende eenn maand veertien willekeurig uitgekozen en totaal verschillende toespraken ergens in Nederland, met als doel vast te leggen hoe Nederlanders spreken in het openbaar. De camera registreert zowel officiële toespraken van geoefende sprekers als persoonlijke toespraken, gehouden onder vrienden in lichtelijk dronken toestand.

Sprekend Nederland

In deze DocTALK aflevering gaat Frederique de Jong in gesprek met John Appel over het tot stand komen van deze film. Hoe besliste de filmmaker welke toespraken hij wilde vastleggen? Was het eerder toeval of geluk om deze collectie van merkwaardige toespraken te treffen of komt er meer bij kijken? John Appel is een van Nederlands bekendste documentaire filmmakers. Sprekend Nederland is slechts een van de vele documentaires die hij door de jaren heen realiseerde. Vorig jaar werd zijn film 'The Player' als beste Nederlandse documentaire op het IDFA bekroond.