Dichter bij Tanja

Najaar 2007. Er duikt een video op van een jonge Nederlandse vrouw die zich heeft aangesloten bij de Colombiaanse guerrillabeweging de Farc. Ook haar dagboeken worden gevonden en in 15 talen gepubliceerd. Tanja Nijmeijer wordt groot nieuws in binnen- en buitenland. In haar dagboeken uit Tanja ongezouten kritiek op de Farc en voor haar leven wordt gevreesd.
Wat bezielt een meisje uit Twente om alle schepen achter zich te verbranden en zich bij een van de meest gewelddadige guerrillabewegingen ter wereld aan te sluiten?


Die vraag houdt ook filmmaker Leo de Boer bezig. Hij zoekt contact met de Nederlandse Liduine Zumpolle, Farc-deskundige en tevens de vrouw die de dagboeken van Tanja in de publiciteit bracht. Al tientallen jaren voert zij een eenzame strijd tegen de Farc in Colombia. Haar organisatie Manos por la Paz (Handen voor de vrede) komt op voor de rechten van ex-guerrillero's en maakt het voor hen aantrekkelijk om te deserteren.

De Boer zoekt haar op en besluit om met Liduine op zoek te gaan naar Tanja in Colombia. Tijdens diverse reizen, die meer dan een jaar in beslag nemen, komen ze steeds dichter bij Tanja. En dichter bij antwoorden op de vele vragen die Tanja's daad hebben opgeroepen. Leeft ze nog? Wat is er met haar gebeurd sinds haar dagboeken het licht zagen? Waar zit ze nu?
Dankzij de vele ex-guerrillero's die zich aan Liduine hebben overgegeven, druppelt er informatie over Tanja binnen.

De Boer reist met Liduine naar het gebied waar Tanja zich bevindt en probeert contact met haar te maken. Hij vliegt mee met de militaire patrouilles van het leger die per helikopter jacht op haar maken.
Tegelijkertijd horen we hoe Tanja zich destijds als studente door de guerrilla heeft laten inpalmen. En welke zware prijs ze daar nu voor moet betalen. Haar leven is elke dag opnieuw in gevaar.

En haar familie; hoe gaat die daar mee om? Met de moeder en de zus van Tanja voert De Boer indringende gesprekken over haar. Om tenslotte met hun samen een ultieme poging te doen om Tanja te bereiken en haar een helpende hand te reiken Maar wil Tanja die aannemen? Kán ze die nog aannemen?


POSTER
 


POSTCARD
STILLSDichter bij Tanja is een Teledoc van Pieter van Huystee Film en de IKON en tot stand gekomen met steun van het CoBO fonds en het Nederlands Fonds voor de Film.

Een Teledoc is een documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp of duidelijk Nederlandse link, zich afspelend in het heden, toegankelijk, prikkelend, verhalend en cinematografisch, bestemd voor een breed televisie- en/of bioscooppubliek. Teledoc is een initiatief van de Publieke Omroep, het Filmfonds en het CoBO fonds.